El "vigintisexviratus"

Com a pas previ al cursus honorum, trobem com a funció regular una sèrie d'exercicis públics (no eren considerades magistratures en si, sinó més bé uns càrrecs menors urbans pas previ per accedir a les magistratures) encomanats a un nombre determinat de col·legis. La suma del seus membres eren vint-i-sis, número que donava nom a aquesta funció prèvia a la magistratura: vigintisexviratus, la qual devia complir el jove aristòcrata que estigués disposat a fer carrera política, i que s'iniciava després de deu anys en l'exèrcit com a tribú militar. El vigintisexviratus englobava diferents funcions:

1- Administratives: com els tresviri monetales, encarregats de l'encunyació de moneda de coure en nom del Senat.

2- Policials: com els quattuorviri viarum curandarum i els duumviri viis purgandis, que controlaven la neteja -baix la direcció dels edils- de les vies interiors de Roma.

 3- Jurisdiccionals: com els tresviri capitales, auxiliars dels magistrats amb imperium i responsables de les execucions capitals; els decemviri stlitibus iudicandis, és a dir, processos en els quals es tractava del caràcter lliure de l'esclau o d'un individu determinat; els quattuorviri praefecti Capuam Cumas, auxiliars; i els praetor urbanus i els seus representants jurídics en les ciutats italianes de Càpua i Cumes.

Bibliografia
-ROLDÁN, J. M., Instituciones políticas de la República romana, Akal "Historia del Mundo Antiguo", Torrejón de Ardoz, 1990.       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada